vasárnap, augusztus 17

napkollektoros rendszerek TARTOZÉKAI, KEZELÉSE ÉS KARBANTARTÁSA, napenergia, kollektor

A napkollektoros rendszerek tartozékai, napenergia, kollektor

A napkollektor rendszerek általában az alábbi fő részekből állnak:
- Napkollektorok, melyek elnyelik, és hővé alakítják a napsugárzás energiáját.
- Tárolók, melyek a napkollektorokkal termelt hőt melegvíz formájában tárolják a napsütés-mentes időszakra(napenergia).
- Működtető, szabályozó, biztonsági, és ellenőrző berendezések, szerelvények. Ide tartozik a napkollektor keringető szivattyúja, az automatikája, a tágulási tartályja, a biztonsági szelepe, visszacsapó szelepe, a légtelenítője, a nyomásmérője, a hőmérője és egyéb szerelvények.

Általános követelmények, napenergia, kollektor

A melegvíz-termelő napkollektoros rendszerek legfontosabb eleme maga a napkollektor. Ahhoz azonban, hogy a rendszer jól és jó hatásfokkal működjön, szükséges, hogy a többi elemet is gondosan válasszuk ki.

A napkollektor rendszer megvalósítása épületgépészeti tevékenység, a szerelési munkálatok hasonlóak a fűtés- és vízvezeték-szerelési munkákhoz. A felhasznált szerkezeti és szerelési anyagok többsége is megegyezik az ott alkalmazottakkal. Néhány különleges szempont azonban eltérő, melyeket fokozottan figyelembe kell venni.
Ezek a következők:

- A napkollektor rendszereknek nincs meghatározott, állandó teljesítménye. A kollektor által szolgáltatott energia pillanatról-pillanatra változhat a napsütéstől- és a léghőmérséklettől függően. Ezért a rendszer tervezésekor, méretezésekor napi, ill. időszakra átlagolt hasznosítható hőmennyiséggel kell számolni.

- A jó minőségi kollektorok üresjárási hőmérséklete igen magas, elérheti a 180°C –t. Üresjárat mindig előfordul, azt kivédeni nem lehet (pl. áramszünet), ezért az újrainduláskor – rövid ideig – ez a magas 100°C feletti hőmérséklet jelenik meg a teljes rendszerben, ezt az összes szerkezeti elemnek el kell viselnie. Ezért nem lehet pl. műanyagcsövet, gumibetétes csövet, stb. alkalmazni.
Fokozottan kell ügyelni a hőtágulási lehetőségekre is, bizonyos teljesítmény felett gondoskodni kell a kollektorok nyári hűtéséről is.

- A nagy közeg-hőmérséklet miatt, napkollektoros rendszerekben az üzemi nyomás is magas, ezért a hőhordozó közeg forrásának elkerülése érdekében az üzemi nyomást körültekintően kell meghatározni, ami a forráspont hőmérsékletét is befolyásolja. Ezért célszerű az üzemi nyomást legnagyobb 3-4 bar érték alá beállítani, mivel úgy az alkalmazott fagyálló folyadék-víz keverék forráspontja nem emelkedik 150°C körüli érték fölé.

Az épületgépészetben általában 1-1,5 bar üzemi nyomást és 2,5 bar nyomásra alkalmas biztonsági szelepet alkalmaznak. Meg kell tehát nézni, hogy a beépített berendezések megengedett legnagyobb nyomása a biztonsági szelep nyitó-nyomásánál magasabb kell, hogy legyen.

- Egész évben üzemelő napkollektoros rendszereket általában fagyálló folyadékkal kell feltölteni. Ez fokozott figyelmet és körültekintést igényel, ugyanis csak nem mérgező, propilén-glikol alapú, illetve monopropilén-glikol alapú fagyállót szabad alkalmazni, és akkor is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy meghibásodás esetén a fagyálló folyadék az ivóvíz hálózatba ne kerülhessen be.

Ide kattintva kapcsolatba léphet velünk!

Nincsenek megjegyzések: