vasárnap, augusztus 17

A napkollektorok alkalmazása, napenergia, kollektor

A napkollektorokat alkalmazzák:

Szabadtéri vagy fedett medencék fűtésére,
Használati-melegvíz (HMV) készítésre
Épületek kiegészítő fűtésére
Ezek az alkalmazások egymástól eltérő üzemmódokat jelentenek, így más-más követelményeket támasztanak a napkollektorokkal szemben.

· Szabadtéri medencék fűtése, napenergia, kollektor

Nyáron, szabadtéri medencék fűtésére alkalmazott napkollektorok közepes hőmérséklete nem sokkal magasabb a környezeti levegő hőmérsékleténél. A levegő hőmérséklete 25-32°C, a medence vizének hőmérséklete 24-28°C, amit 35-40°C-os napkollektorral lehet fűteni. A napsugárzás teljesítménye ~800 W/m2. Ekkor a napkollektorok hatásfok képletében szereplő független változó X = 0-0,2 körüli érték.
Legrosszabb hatásfoka ebben az esetben - erős tükröződése miatt - a vákuumcsöves napkollektornak van.
Szabadtéri medencék fűtésére, tehát egyszerű, viszonylag olcsó, lefedés nélküli napkollektorokat is eredményesen lehet alkalmazni a napenergia hasznosítására, sőt ezeket, a napkollektorokat elsősorban erre a célra gyártják.
A lefedéssel készült napkollektorok – síkkollektorok - nagyobb teljesítménye viszont, hidegebb napokon érvényesül, ezért nyáron, medencefűtés esetén ezekkel, a napkollektorokkal 15%-al nagyobb teljesítmény érhető el.

· Egész éves használati-melegvíz készítés, napenergia, kollektor

A napkollektorok leggyakoribb alkalmazási üzemmódja a használati-melegvíz (HMV) készítés.
A HMV készítés esetén a napkollektorok hőmérséklete általában 30-40°C-kal magasabb a környezeti levegő hőmérsékleténél, ekkor a hatásfok független változója X>0,04. Ebben az üzemállapotban a síkkollektorok és a vákuumos kollektorok hatásfoka közel megegyezik, 60% körüli érték, ebből következően ajánlott az olcsóbb és könnyen kivitelezhető síkkollektorok alkalmazása.

· Fedett medencék egész éves fűtése, napenergia, kollektor

Fedett medencék egész éves fűtése a kollektoroknak valamivel kedvezőbb üzemmódot jelent, mint a HMV készítés. Ennek oka, hogy a kollektoroknak egész évben a viszonylag hideg medencét kell fűteniük. Ebben az üzemmódban vákuumos kollektorokkal kb. 5%-al érhető el jobb eredmény, mint a síkkollektorokkal, de ez utóbbiakat kárpótolja a tartóssága és a kisebb beruházási költség.

· Épületek kiegészítő fűtése, napenergia, kollektor

Épületek fűtése esetén a kollektor és a környezeti levegő közötti hőmérsékletkülönbség 40-60°C, ugyanakkor a napsugárzás értéke általában 400-500 W/m2. A hatásfok paramétere így X = 0,1 körüli érték. Ebben az üzemállapotban legjobb hatásfoka a vákuumcsöves és a síkkollektornak van, mivel ilyenkor jelentkezik a kiváló hőszigetelés előnye.

A napkollektorok kiválasztásának egyéb szempontjai

A napkollektorok kiválasztásánál a hatásfokon kívül célszerű figyelembe venni a gyártó cég megbízhatóságát, szervízszolgáltatásait, és garanciális feltételeit is. Természetesen fontos szempont a napkollektorok ára is, ugyanis azok jelentős hányadot jelentenek egy teljes rendszer beruházási költségeiből.

Ide kattintva kapcsolatba léphet velünk!

Nincsenek megjegyzések: