hétfő, augusztus 18

vezérlő és szabályozó berendezések, napenergia, kollektor

A vezérlő és szabályozó berendezések a napkollektoros rendszer irányítására szolgálnak. Feladatuk a napenergiánál pl. az, hogy a szivattyú bekapcsolásával megindítsák a hőhordozó közeg keringését akkor, amikor a napkollektorban lévő munkaközeg hőmérséklete nagyobb a tároló hőmérsékleténél, tehát a napkollektorból a hasznos hő szállítható a tárolóba.

A szabályozási feladatokat a tárolók, és a napkollektorok száma határozza meg. Alkalmazható egy, két, vagy három tárolós rendszer, egy vagy két napkollektormezővel. A napenergia tároló általában melegvíz tartály, fűtési vizet tároló puffertartály, vagy medencevízfűtés esetén maga a medence.
A napkollektorokat az esetek többségében tetőszerkezetre kell felszerelni. Az alkalmazott rögzítő-elemeknek olyanoknak kell lenniük, hogy ellenálljanak a kültéri időjárás viszontagságainak és a rozsdásodásnak, karbantartást ne igényeljenek, biztonságos, beázást nem okozó felszerelést tegyenek lehetővé, ezzel egyidőben a legoptimálisabb elhelyezést válasszuk a napenergia hasznoítására.

Fontos szempont az esztétika is, a napkollektorok és tartószerkezeteik nem ronthatják az épület külső látványát.

A napkollektorok felszereléséhez eloxált alumíniumból készült szerelőkeretek javasolunk, ezek kielégítik a fenti követelményeket. A keretek egységcsomagban kaphatók, méretre szabva, előfúrva, az összeszereléshez szükséges rozsdamentes acél kötőelemekkel együtt.

A keretek alkalmazásával a napkollektorok könnyen, gyorsan, különösebb szakismeret nélkül is felszerelhetőek.

Más-más szerelőkeret ajánlott a ferde ill. a lapos tetőre. A keretek kettő vagy három darab napkollektor felszereléséhez készülnek, ezek egymás mellé helyezésével 2-10 db-ig tetszőleges számú napkollektor felszerelhető a napenergia hasznosítására. A keretek egymás mellé sorolásához szintén eloxált alumíniumból készült összekötő elemeket kell alkalmazni a kollekroknál.

Ferde-tetős szerelőkeretek az általánosan használt tetőfedő anyagok többségénél alkalmazhatók.
A keretek kollektoronként (napkollektoronként) 2 db ún. tetőkampóval, vagy tőcsavarral rögzíthetők a tetőszerkezethez, általában a szarufához. A tetőkampó - hasonlóan a hófogó kampókhoz - a tetőcserép, vagy egyéb elem alá tolható, és itt lecsavarozható.

Lapos-tetős szerelőkeretek alkalmazásával a napkollektorok bármilyen sík területen felszerelhetők a napenergia hasznosítására. Ez lehet épületek lapos tetőre, vagy pl. talajszint az épület, esetleg medence mellett. Lapos-tetős keret alkalmazható a napkollektorok függőleges falra szereléséhez is.

A lapos-tetős szerelőkeretek dőlésszöge 45°. Ha a tető 20m-nél magasabb, akkor a napkollektornál megerősített kivitelű keretet kell alkalmazni. A szerelőkeretek alkalmazásához ki kell képezni egy megfelelő vízszintes, síkfelületet. Ehhez a szerelőkeretek lecsavarozással vagy súlyterheléssel rögzíthetők.

Ide kattintva kapcsolatba léphet velünk!

Nincsenek megjegyzések: