péntek, augusztus 15

Jelenleg a piacon fellelhető termékek tulajdonságai

· Jelenleg a piacon előforduló termékek többségének gyártásánál használnak műanyagot, rezet, acélt, sőt még alumíniumot is, de mindegyik termék jellemzője a fűtőközeg csőben való áramoltatása, ez legyen akár függőleges, vízszintes akár szerpentines megoldásban.

· A hőfelvevő és hőátadó felület növelése érdekében a csőre hegesztéssel vagy sajtolva lemezbordát rögzítenek.
Ennek a műszaki megoldásnak számtalan hátránya van. Egyike ezeknek a hátrányos megoldásoknak, hogy két elemet építenek be, csövet és lemezt, akár műanyagot is, ezek sokszor még anyagukban is különböznek egymástól. Az összeillesztésük, ahhoz, hogy jó hővezető képességet biztosítson, nagyon körülményes, és mégsem tökéletes, ami csökkenti a hatékonyságot. Más esetben, mint például a rézcső az alumínium lemezzel, szintén hátrányos megoldás, mivel a két anyag között nedvesség hatására galvanikus hatás lép fel, korrózió képződik, létrehozva egy hőszigetelő réteget, mely szintén csökkenti a hatásfokot.

· Felületkezelésük nagyon bonyolult, de mégsem időt álló, ugyanis a felvitt műanyag egy idő után repedezni kezd és leválik, hő hatására nagy térfogatváltozást szenved el, elfárad.

· A hagyományos típusoknál korrózió védelmi kényszerből adódóan ez a bevonat 4-5 rétegben kerül felvitelre, ezért hőszigetel, csökkenti a hőátadási hatásfokot, növeli a költségeket.

· A termékek másik hátránya a bordázat vízszintes, vagy szerpentines elhelyezése, ami ellentmond a fizika törvényeinek, hiszen a fő cél a fűtőközeg természetes áramlásának biztosítása a hőfelvétel és a hőátadás alatt - nagyon kis energiával - lentről-felfelé.

· Az utóbbi időben, egyre gyakoribb a lakosság bevonása, oktatása különböző helyeken a házilag barkácsolható napkollektorok irányába, ami lehetne akár dicsérendő dolog is, de sajnos inkább turisztikai csali. Ebben az esetben érvényesül a mondás: „Többe kerül a leves, mint a hús.”

Ide kattintva kapcsolatba léphet velünk!

Nincsenek megjegyzések: