szerda, augusztus 13

Nap mint energia forrás!

A Nap, mint energiaforrás

A napenergia hasznosításának lehetőségei:

Az emberiség növekvő energiaigényét jelenleg döntő többségében fosszilis energiahordozók (szén, olaj, földgáz, stb.) biztosítják. Ezek felhasználási lehetősége nem kimeríthetetlen, vagy megújítható folyamat, ugyanis az egyre csökkenő készletek még pótolhatóak költséges beruházásokkal - ideig-óráig -, de a feltárt tartalékokkal is csökkenő értéket mutatnak.
Az égéstermékekkel légkörbe jutó káros anyagok (széndioxid és a kéndioxid) rontják a levegő minőségét, befolyásolják a bolygónk kisugárzását, megnövekedésük felmelegedést okozva veszélyezteti a Föld energia-egyensúlyát.

Következésképpen a minket körülvevő levegő egyre növekvő szennyezettsége - a jelenlegi energiagazdálkodásból adódóan – a természetre is mind nagyobb hatást gyakorol. Nő a természeti katasztrófák (viharok, áradások) aránya, és ez a felelősen gondolkodó társadalmat mindinkább a jelenségek újraértékelésére és a szakmai megoldások keresésére kényszeríti, egyre hangosabb és radikálisabb figyelmeztetést adva a döntéshozók részére.
Szakértők véleménye szerint a környezetbarát életszemlélet lehet a megoldás; ennek fő elemei az energiatakarékosság és megújuló energiaforrások alkalmazása.

Megújuló energiaforrások biztosítják azt az új energiát, ami állandóan, vagy ciklikusan mindig rendelkezésre áll - emberi mértékben - szinte kimeríthetetlen, használata során a Föld természetes energia-egyensúlya nem módosul, visszafordíthatatlan környezetterhelést nem okoz. A megújuló energiák közös jellemzője, hogy létrehozójuk és táplálójuk a Nap.
A napsugárzás hatása különböző természeti jelenségeket hoz létre, melyek lehetnek közvetett, vagy közvetlen energiatermelésre hasznosíthatóak.

Ide kattintva kapcsolatba léphet velünk!

Nincsenek megjegyzések: