szerda, augusztus 13

Közvetett energia források

Közvetett jelenségeken alapuló energiaforrások:

· Szélenergia:
A napsugárzás hatására a földfelszín ezt követően a légkör felmelegszik, a különböző hőmérsékletű légtömegekben kialakuló áramlással, szél keletkezik. A szél mozgási energiáját szélturbinákkal villamos energiává lehet átalakítani.

· Vízenergia:
A vízfelszínekben elnyelt napenergia elpárologtatja a vizet - megindul a víz körforgása - esők keletkeznek. A folyók helyzeti és mozgási energiáját elsősorban vízerőművekkel elektromos áram termelésére, majd öntözésre lehet hasznosítani.
· Biomassza:

A növények napfény hatására széndioxidból és vízből szerves anyagot állítanak elő. A keletkezett biomassza energiahordozó, kiszárítva jó hatásfokú kazánokban közvetlenül elégethető.
Egy másik megoldás, amikor a szerves anyagot tartályban - levegő kizárásával - baktériumok segítségével elrothasztják, az úgy keletkező viszonylag elfogadható minőségű metán gáz elégethető.
A biomassza felhasználása csak annyi széndioxidot képez, amennyit a növény élete során megkötött, következésképpen nincs plusz környezetterhelés.

· Talajhő:
A talajnak és a talajvíznek jelentős hőtartalma van, ez hőszivattyúval viszonylag kis energia befektetéssel - a felhasználási módnak megfelelően magasabb hőmérséklet-szintre emelve - hasznosítható fűtésre és használati-melegvíz készítésre.

Ide kattintva kapcsolatba léphet velünk!

Nincsenek megjegyzések: